Bofællesskaber hjælper mindreårige, uledsagede flygtninge til bedre integration

Antallet af flygtninge giver kommunerne nye udfordringer. Blandt de større er de mindreårige uledsagede, altså unge under 18 år, som kommer til Danmark uden forældre eller anden familie.

- Som kommune er det omstændigt at oprette nye institutioner, men ikke for os. Hos Integrationsnet kan vi som privat aktør agere hurtigt og oprette nye bofællesskaber med kort varsel, siger Jesper Budde, ansvarlig for bofællessaber hos Integrationsnet.

Mange kommuner oplever kapacitetsproblemer og vælger at placere de mindreårige, uledsagede flygtninge på institutioner sammen med danske anbragte unge. Men det er en uhensigtsmæsig nødløsning. De traditionelt anbragte kæmper nemlig ofte med forskellige personlige problemer, blandt andet misbrug, og det er ikke en god introduktion til det danske samfund.

En bedre løsning er at oprette specielle bofællesskaber for de mindreårige, uledsagede flygtninge. Her hjælper de unge hinanden med mental og praktisk støtte, naturligvis med hjælp fra professionelle pædagoger. Det gør vejen til uddannelse og arbejde meget kortere.

- Det er en anderledes målgruppe end traditionelt anbragte, og det kræver en anden faglighed, pædagogisk og socialfagligt. Den har vi hos Integrationsnet, blandt andet fordi vi er en del af Dansk Flygtningehjælp. Vi kan håndtere de mindreårige uledsagede hele vejen rundt og fungerer nærmest som en slags for-sagsbehandler, fortæller Jesper Budde.

Den slags bofællesskaber har Integrationsnet gode erfaringer med, blandt andet i Aarhus Kommune, hvor Integrationsnet snart åbner det sjette bofællesskab.

- Mange synes, det er synd for dem. Det er det ikke. Eller nærmere forklaret, det er synd, at de savner deres mor. Det er synd, at de har oplevet tortur, og det er synd, at de har set folk dø. Men det er ikke synd for dem, at de er havnet her, siger Jesper Budde i en stor artikel i Århus Stiftstidende.

- For kommunerne er det desuden attraktivt, at de kun betaler for de pladser, de bruger. Kommer en kommune med to drenge, opretter vi et bofællesskab med plads til omkring 5 drenge, men kommunen betaler altså kun for de to, forklarer Jesper Budde.

Læs mere

Læs mere om vores bofællesskaber

Læs artiklen i Århus Stiftstidende

Kontakt

Jesper Budde
+45 26 11 06 40
jesper.budde@drc.dk