Fokus på at hjælpe flygtninge med traumer

Fredag afholdt Integrationsnet konference om traumer og integration. Konferencen blev bl.a. besøgt af medarbejdere fra kommuner, jobcentre og asylcentre, som alle kom for at få mere viden om, hvordan man kan hjælpe flygtninge med traumer.
 
 

23.01.17

Omkring en tredjedel af alle flygtninge i Danmark lider af traumer, og alle flygtninge har voldsomme oplevelser med i bagagen. Dét kan gøre det rigtigt svært at blive integreret i samfundet og at komme i beskæftigelse. Især hvis man ikke får den rigtige behandling. Samtidigt oplever fagpersoner udfordringer med at vurdere og støtte den enkelte borger i en hverdag, der er præget af tidsnød og juridiske krav, og uden at lade sig påvirke for meget af de barske historier. Det var bl.a. fokus for fredagens konference, der bød på oplæg og workshops, hvor psykologer og eksperter gav deres bud på, hvordan fagpersoner kan støtte traumatiserede flygtningefamilier og yde den bedste behandling.  

Der skal nye metoder i brug
Konferencen havde især fokus på den neurosekventielle tilgang, som der arbejdes meget med hos Integrationsnet. Forskningen på området viser nemlig, at den traditionelle samtaleterapi ofte ikke har den ønskede effekt.

– Normalt er man på vores område optagede af at behandle et traume ved hjælp af dialog, men vi ved også, at det ikke virker. Hvis man er i forhøjet alarmberedskab, så er man bare ikke modtagelig for det, og så skal der noget andet til, som ikke har med det talte sprog at gøre, men som er mere følelsernes eller sansernes sprog, fortæller fagchef, Marianne Badstue. - Det er dét forskningen fortæller, og det ved vi godt, og det ved mange af de medarbejdere, der arbejder med det her i kommunerne. Vi skal bare vide, hvordan vi arbejder med det i praksis.

Deltagerne på konferencen fik mulighed for at deltage i workshops om søvn- og musikterapi, rehabilitering, psykoterapi med børn og fysiske øvelser (Trauma Release Exercise), der kan løsne op for traumer og stress, og hjælpe den traumatiserede flygtning til et bedre liv og til at komme i beskæftigelse.