Frihed på skoleskemaet

Integrationsnet sætter fokus på frihed i danskundervisningen

Det kan på mange måder være en stor omvæltning for flygtninge og indvandrere at komme til Danmark. Et nyt land, et nyt sprog – men også en ny og anderledes kultur bliver en del af hverdagen. Sådan lød det da Danmarks Radio besøgte Integrationsnet i Aarhus for at høre mere om, hvordan man forbereder flygtninge og indvandrere til den danske dagligdag.

- Du får pludselig stor frihed, når du kommer til Danmark. Men når man ikke er vant til friheden, kan det være svært at håndtere, siger Tina Lundgaard, afdelingsleder hos Integrationsnet i Aarhus.

Sammen med sine kollegaer i Integrationsnet har hun de seneste seks år stået for danskundervisningen af nyankomne flygtninge og indvandrere i Aarhus Kommune. Og hos Integrationsnet sætter man ikke kun fokus på det danske sprog og det danske system, men også den danske kultur er en central del i undervisningen.  

- Ud over det danske sprog, sætter vi også fokus på den danske frihed. Og her er seksualmoral en central del af skoleskemaet, fordi det er et område, hvor der er meget store kulturforskelle, siger Tina Lundgaard og tilføjer:

- Det er en stor omvæltning og måske en skræmmende oplevelse for mange borgere at møde letpåklædte kvinder, når de kommer fra et land, hvor kvinder er tildækkede. Her er det så vores opgave at fortælle, at det er en del af den danske frihed, at man klæder sig, som man har lyst – uden det nødvendigvis signalerer noget seksuelt.  

Men det er ikke kun kvindernes påklædning, der kan være en stor omvæltning for flygtninge og indvandrere. Hvert år gennemfører knap 300 flygtninge og indvandrere Integrationsnets arbejdsmarkedsforløb, der ruster dem til at begå sig på det danske arbejdsmarked og til at forstå grænser, rettigheder og ligestilling.

- Det er vigtigt at forstå spillereglerne for at kunne begå sig på det danske arbejdsmarked. Du kan sagtens få en kvindelig chef, som du skal respektere på lige fod med en mandlig chef, siger Tina Lundgaard.

Den fulde artikel kan læses her, mens uddraget af nyhedsindslaget kan ses her