Iværksættere giver håb gennem hverdagshistorier

De to flygtningefædre og iværksættere, Abdulghafar Kaapour og Abdullah Alsmaeel, gør afstanden mellem adskilte børn og forældre kortere med AnaobabaTV, som er et nyt undervisningsforløb udbudt af Integrationsnet

15.09.2016

De kender begge til sorgen ved at efterlade sine nærmeste i et bekriget hjemland. De kender frygten ved ikke at være i kontakt med sine børn og til afstandens konsekvenser. Derfor ved de også, at det er vigtigt, der bliver gjort noget ved det. Ud fra de erfaringer opstod AnaobabaTV. Det er en digital platform, hvor formålet er at optage hverdagen i Danmark og sende det som videoer hjem til deres familier. På den måde kan forældre opretholde relationen til deres børn, samtidig med at de lærer det danske sprog og kultur at kende. Den idé er så god, at de to iværksættere nu skal hjælpe andre, som står i samme situation.

- Det er helt unikt for dem, og det hjælper virkelig folk i krise. Han (Abdullah Alsmaael, red.) oplevede, at han fik muligheden for at være far og have et forhold til sin datter på trods af afstanden, fortæller konsulent og underviser hos Integrationsnet, Anne Dixgaard.

Vellykket integration
Abdullah Alsmaaels er kursist hos Integrationsnet. Hans kontakt til sine døtre inden de kom til Danmark har betydet, at de er langt foran andre nyankomne. De er allerede blevet introduceret for en lang række danske ord, og har igennem videoerne oplevet, hvordan en cykelsti for eksempel ser ud. Det giver dem et forspring, mener Anne Dixgaard, og netop det kan være med til at forbedre integrationsindsatsen for mange mennesker.

Undervisningsforløbet henvender sig først og fremmest til fædre, der har efterladt sin familie i hjemlandet, men ikke udelukkende.

- I går var der for eksempel en kursist, der savnede sin mor rigtig meget, og han kunne også få meget hjælp af AnoababaTV. Så i princippet er det for alle, siger Anne Dixgaard.

Hun fortæller yderligere, at undervisningsforløbet rummer et stort potentiale for at kunne hjælpe flygtninge generelt. Mange går rundt og er misinformeret, og det kan forløbet afhjælpe. De har brug for ordentlig vejledning, og det får de muligheden for at få her. Endda allerede inden de kommer til landet.

”Det her skal vi blive endnu bedre til”
Integrationsnet kan være stolte af at skabe jobs, men læringen er samtidig, at man skal blive bedre til at se potentialet i flygtningegruppen. Der er rigtig mange talenter, som har de rette løsninger gennem deres egen erfaring som flygtning. Dem skal de have lov til at bruge, for netop dér ligger potentialet for iværksætteri, som i bedste fald kan have den samme positive effekt, som i tilfældet med de to fædre og AnaobabaTV.

- Vi kan virkelig lære noget af det her. Vi skal være fødselshjælpere i at skabe de her relationer, og så skal vi kombinere kursisternes kompetencer med åbninger i erhvervslivet, for der er virkelig et kæmpe potentiale, afslutter Anne Dixgaard.

Fakta

  • Projektet er sponsoreret af Aarhus Kommune og Bikubefonden
  • Undervisningsforløbet er opstået af et samarbejde mellem Sager Der Samler og Integrationsnet
  • Følg AnaobabaTV på Facebook her