Nyt bofællesskab for uledsagede unge

En tryg base i den århusianske bydel Højbjerg danner rammerne om Integrationsnets nye bofællesskab.
 
 

04.12.14

Skoven er lige ude foran døren, hækkene er nyklippede, og bladene fejet væk fra indkørslen. Her er det roligt og trygt at være. Derfor giver god mening at placere et bosted her, fortæller afdelingsleder Mads Bentzen:

”Bofællesskabet er et rigtigt hjem: En villa i et godt kvarter, hvor man kan slappe af og føle sig tryg. Lige som naboerne gør - almindelige danske familier, som går på arbejde og i skole, bruger fritiden i den lokale fodboldklub og er engageret i lokalmiljøet.”

Vi skal dyrke de unges ressourcer
Én af grundtankerne bag bofællesskabet er at arbejde med de ressourcer, håb og drømme, som de unge drenge har med sig. De er alle flygtet fra noget – mod noget bedre.

”De kan typisk ikke sætte ord på, hvad dette ’bedre’ er, men vi skal dyrke deres håb og drømme. Jeg plejer at sige, at Danmark er mulighedernes land. Her kan deres drømme gå i opfyldelse. Men vi skal hjælpe dem med at forstå, hvordan fx uddannelse er vejen til at få opfyldt deres drøm,” fortæller daglig leder af bofællesskabet Jesper Budde.

Personale taler modersmål
I personalegruppen er der altid er en medarbejder, der taler den enkelte unges modersmål og forstår deres kultur. Det skaber tryghed, og hjælper de unge til at forstå det danske samfund, fortæller Jesper:

”Det er ikke nok blot kunne begå sig; at kunne tage bussen, handle ind og gå i skole. For at blive integreret skal man lære, hvordan danskere tænker, og hvorfor vi gør, som vi gør.”